House of GodCast

Aflevering 11 - Infuusbeleid

Season 1 Episode 11

BIEEEP-BIEEEP-BIEEEP! Chips, het alarm van de infuuspaal gaat af en je hebt geen idee welk vocht aanhangt, waarom dit infuus gegeven is en waarom je dat al niet 3 dagen geleden gestopt hebt. Laat deze nachtmerrie geen werkelijkheid worden en check deze aflevering van de House of GodCast. Voordat je het weet praat je mee over 'slap zout', de Starling curve en de verschillen tussen NaCl en Ringers lactaat en zorg je er bovendien voor dat al jouw patiënten euvolemisch het ziekenhuis verlaten.

Shownotes
02:00 Kristalloïden en colloïden. 

04:55 Kristalloïden
Bottom line: Ten opzichte van NaCl 0.9% lijkt Ringers lactaat wat betreft elektrolytsamenstelling meer op normaal bloed. NaCl kan (met name in hoge hoeveelheden) problemen geven bij het optreden van een hyperchloremie (zoals een acidose en een nierinsufficiëntie). NaCl 2.5/3%  (hypertoon) is voor de correctie van een hyponatriëmie (overleg met de interne geneeskunde).

08:10 Colloïden
Bottom line: Zelden gebruikt, maar albumine (5%) wordt weleens gegeven bij patiënten met een sepsis met name in de context van een bijkomende hypoalbuminemie.

09:15 Glucose-oplossingen (varieert van 5-10-20% glucose)

11:10 Natriumbicarbonaat en ‘slap zout’ (NaCl 0.45% met glucose 2.5%).

14:45 Welke indicaties zijn er voor infusen? 

16:30 Hoe stel je vast dat een patiënt in shock is?
Denk aan lage bloeddruk (maar vergelijk met eerdere bloeddrukken!), marmering van de huid, tachycardie (kan ten onrechte normaal zijn bij een beta-blokker), de capillary refill, urineproductie (<0.5 ml/kg/uur), orthostase.

21:55 Vormen van shock (onvoldoende weefselperfusie)
Hypovolemische shock (bloedverlies), cardiogene shock (acuut coronair syndroom), obstructieve shock (longembolie, harttamponade), distributief (sepsis, anafylactische shock).

23:00 De snelle kolf
Meestal 500 ml kristalloïde vloeistof in ongeveer 15-30 min, bij kritiek zieke patiënt kan dat ook onder druk worden gegeven. Bij hoog risico op overvulling (hartfalen/nierfalen) kan een lager volume worden gegeven (dan meestal 250 ml). Kan herhaald worden op basis van de volumestatus.
Helaas zeggen we in de podcast dat de mean arterial pressure (ook wel MAP) geschat wordt door 2/3 van de systolische bloeddruk en 1/3 van de diastolische bloeddruk, dit is dus andersom! 

26:45 De Starling-curve

29:20 Infuustherapie bij een patiënt met onvoldoende inname of verhoogd verlies
Denk aan een vochtbehoefte van ongeveer 25-30 ml/kg/dag, maar dit kan meer zijn bij verhoogd verlies (via maaghevel, braken, diarree), verlies in de derde ruimte (ileus, pancreatitis) of verhoogd verlies via de urine.

31:30 Vervolgen onderhoudsinfuus
Evalueer elke dag bij de visite of een infuus gecontinueerd moet worden. Houdt het gewicht in de gaten bij patiënten die een onderhoudsinfuus krijgen. Vochtbalans is een lijst waarbij wordt bijgehouden hoeveel vocht in (eigen vochtinname en infuus) en uit de patiënt gaat

34:10 Overige indicaties voor volumetherapie
Bij een pancreatitis geef je Ringers lactaat. Bij een diabetische ketoacidose kun je ook overwegen om  Ringers lactaat te geven (aangetoond snellere verbetering in zuur-base-stoornis). Bij het risico op een contrastnefropathie geef je meestal NaBic.
Bij een hypernatriemie geef je vocht per os of via sonde, als je kiest voor intraveneuze toediening, kies dan voor 5% glucose.

38:10 Gevaren en ergernissen van vloeistoftoediening
In NaCl 0.9% zit geen kalium, dus denk aan een hypokaliemie bij toediening over langere periode. Meestal volstaat het om 30-40 mmol kalium toe te voegen aan elke liter infuus. Regelmatig controleren bij mensen met een risico op hyperkaliemie (nierfalen).

42:00 Pro-tips

Geef alsjeblieft je feedback door via houseofgodcast@gmail.com en vergeet ons niet te volgen op instagram!