House of GodCast

Aflevering 30 - Diuretica

Season 1 Episode 30

"Diuretica zijn heel erg belangrijk, daar moeten we allemaal iets over leren, iedereen heeft te maken met diuretica!" Diuretica dus....  daar gaan we het deze week over hebben. Je kunt deze middelen gebruiken als antihypertensiva of voor de behandeling van volume-overbelasting. In deze aflevering bespreken we hoe je deze middelen inzet, waar ze werken, welk diureticum zichzelf de 'celebrity' onder de diuretica mag noemen en wat je allemaal moet doen om jouw patient te 'ontwateren' (maar gebruik liever de term recompenseren!).

00.00 Inleiding

02:20 Volume-overbelasting

04:40 Hoe werken diuretica

06:30 De reis langs het nefron

08:30 De proximale tubulus en SGLT2-remmers
Wij zijn fan van SGLT2-remmers.

10:44 Lisdiuretica
Remmen de Na/K/CL-cotransporter in het dikke opstijgende deel van Lis van Henle. Als je deze transporter remt, dan wordt het merg van de nier minder hypertoon en daarom wordt het in de distale tubulus moeilijker om vocht te resorberen (dat hypertone milieu in het merg van de nier is daar immers de centrale kracht achter). En zo plas je meer vocht uit!

Mocht je om een of andere reden (bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen of omdat je het idee hebt dat het niet goed wordt opgenomen) willen switchen van furosemide naar bumetanide, dan is het wel fijn om ongeveer te weten wat de equivalente doseringen zijn,  dat is furosemide 80 mg oraal = furosemide 40 mg i.v. = bumetanide 1 mg.

19:00 Thiazidediuretica
Zijn minder effectieve diuretica dan lisdiuretica, maar worden in tegenstelling tot lisdiuretica wel vaker ingezet als antihypertensiva. Wat betreft bijwerkingen, zowel lisdiuretica als thiazidediuretica kunnen een hypokaliemie veroorzaken, maar lisdiuretica zorgen voor meer calciumverlies in de urine terwijl thiazidediuretica juist zorgen voor meer calciumresorptie.

24:00 Kaliumsparende diuretica
Hierbij is met name spironolacton van belang. Het belangrijkste effect van spironolacton is minder natriumresorptie waardoor je indirect ook minder kalium verliest, dus je plast natrium en vocht uit, maar in tegenstelling tot andere diuretica hou je meer kalium vast!

30:11 Hoe pak je overvulling aan?
Vaak begin je met een zogeheten 'bolus' (dat is een relatief hoge dosering diuretica in een paar minuten) van ongeveer 40-80 mg i.v. (maximale dosering voor een bolus is 120 mg), gevolgd door een continu infuus (hierbij geen je continu een klein beetje diureticum (gebruikelijke hoeveelheden zijn dan 120-500 mg per 24 uur). Bedenk je dat je bij een slechtere nierfunctie MEER diureticum moet geven!

33:50 Hoe weet je of een diureticum effectief is en wat doe je als er onvoldoende effect is?
Als een diureticum nou niet leidt tot een merkbaar effect, denk dan ook na of er inderdaad wel sprake is van volume-overbelasting voordat je blind een nieuwe shot diuretica geeft.

39:50 Als furosemide alleen onvoldoende werkt

41:00 In het geval van een hypokaliemie/kreatinine-stijging/hypernatriemie

Volg ons op onze linkedin-pagina voor handige weetjes en feitjes die de podcast niet hebben gehaald, maar wel leuk zijn om te weten, nieuws over de podcast en wekelijkse tips die jij kunt gebruiken om een betere dokter te worden. We zijn ook nog steeds erg benieuwd naar wat jullie van onze podcast vinden, dus geef alsjeblieft je feedback door via houseofgodcast@gmail.com, laat ons weten waar je in de toekomst nog meer afleveringen over zouden willen horen en we zouden het erg waarderen als je onze podcast een waardering zou willen geven op spotify, dank!